De Amsterdamse Verkeerslijn… op hoofdlijnen

Kinderen en jongeren in Amsterdam begeven zich elke dag in het verkeer. In de buurt, op weg naar school, naar vriendjes en vriendinnetjes, naar de sportclub. Te voet, op de fiets, in de tram, de bus of de auto. Eerst nog, op jonge leeftijd, onder begeleiding. Maar al snel op eigen houtje. En dat in een van de drukste steden van het land.

Het doel van de Amsterdamse Verkeerslijn is het ontwikkelen van een actief verkeersbewustzijn bij kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar oud. Verkeerslessen, verkeersprojecten, het Theoretisch- en Praktische verkeersexamen en betrokkenheid van ouders zorgen ervoor dat zij zich veilig en zelfstandig in het verkeer leren te begeven. De Amsterdamse Verkeerslijn verschaft inzicht in verkeerssituaties en maakt kinderen en jongeren bewust van de gevolgen van het eigen gedrag.

De Amsterdamse Verkeerslijn is volledig toegespitst op de Amsterdamse verkeerssituatie en is verdeeld over drie leeftijdsgroepen: 0 tot 4 jaar, 4 tot 12 jaar en 12 tot 18 jaar. Zo ontstaat een 'lijn', een logische volgorde binnen het educatieprogramma. Naarmate het kind ouder wordt en zich in het verkeer anders gaat gedragen, speelt het educatieprogramma hierop in.

De Amsterdamse Verkeerslijn is een onmisbaar hulpmiddel op school én thuis. Ouders hebben immers een voorbeeldfunctie. Binnen de Amsterdamse Verkeerslijn is daarom veel aandacht voor ouderbetrokkenheid.

Binnen de Amsterdamse Verkeerslijn kunnen scholen voor de leeftijdsgroep tussen 4 en 12 jaar het label ‘Verkeersactieve school’ behalen. Verkeersplein Amsterdam kent dit toe aan basisscholen die in alle groepen verkeerseducatie aanbieden.

Meer informatie

De Amsterdamse Verkeerslijn wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam en de Stadsregio Amsterdam. De gemeente Amsterdam is opdrachtgever van Verkeersplein Amsterdam en biedt het verkeerseducatieprogramma gratis aan.