Wat houdt de Week van het Verkeer in?

Tijdens de Week van het Verkeer maken we kinderen, ouders en scholen extra verkeersbewsut. We willen allemaal dat kinderen veilig op school komen en veilig weer thuis. Maar rond veel scholen is het druk en onoverzichtelijk, daarom is goed verkeerseducatie letterlijk levensbelangrijk! 

De Week van het Verkeer heeft drie doelen:

  1. Bewustwording van de verkeersveiligheid van leerlingen en het eigen verkeersgedrag
  2. Activeren van scholen en ouders/verzorgers op het gebied van verkeerseducatie
  3. Stimuleren van samenwerking tussen scholen, ouders/verzorgers en verkeerspartners in Amsterdam

 

Aanmelden voor 2021? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op! 

Voor wie is deze week bedoeld?

De Week van het Verkeer is met name gericht op verkeerseducatie van schoolgaande kinderen (4-12) en jongeren (12-18). De Week van het Verkeer richt zich in eerste instantie op de leerlingen en jongeren zelf, hun ouders/verzorgerrs en de school. Verkeersplein Amsterdam organiseert diverse verkeerseducatieve activiteiten op scholen. Daarnaast krijgt de samenwerking tussen de diverse verkeerspartners en scholen op het gebied van verkeerseducatie een boost. De campagne richt zich ook op verkeersdeelnemer in het algemeen zodat deze bewust wordt van het eigen verkeersgedrag én het feit dat kinderen nog aan het leren zijn, óók in het verkeer. Scholen kunnen kosteloos deelnemen aan de Week van het Verkeer. 

 

Activiteiten

Check & Pimp je Fiets! 
Een fietsbel, reflectoren, een voor- en achterlicht... Wat heb je nodig om op je fiets veilig aan het verkeer deel te nemen? Om leerlingen bewust te maken van hoe belangrijk het is dat hun fiets veilig is, gaan ze samen met aan de slag met fiets-
check kaarten. Daarmee check je zowel het materiaal als je eigen gedrag. Daarna kunnen de fietsen gepimpt worden met spullen uit de toolkit.

 

Virtual Reality-les
Beleef het Amsterdamse verkeer in Virtual Reality! Ervaar de volgende verkeerssituaties in VR in de Amsterdamse binnenstad:
Afslaan, de Dode Hoek en Telefoongebruik op de fiets. Leerlingen uit groep 6 t/m 8 kunnen met een speciale app en VR-bril leren veilig door het verkeer te fietsen.

 

Workshop ‘Opvoeden in het verkeer’
Al van jongs af aan kopiëren kleine kinderen het gedrag van volwassenen. Daarom hebben ouders ook zo’n belangrijke taak als verkeersopvoeder van hun kind. Tijdens deze interactieve bijeenkomst krijgen ouders informatie over de verschillende
ontwikkelingsfasen van hun kind en leren ze hoe ze hun kind veilig laten deelnemen aan het verkeer. Er worden filmpjes getoond en tips gegeven.

 

Verkeersquiz
Wie kent de verkeersregels het beste? Tijdens een quiz strijden leerlingen in de klas voor het winnen van een prijs. De vragen moeten beantwoord worden door Waar(links) of Niet Waar(rechts). De leerlingen kiezen hun antwoord door links of rechts in de klas te gaan staan. De vragen worden in de klas besproken zodat de leerlingen snappen welke verkeersregel van kracht is. 

 

Dode Hoeklessen

Dode Hoeklessen zijn beschikbaar in de Week van het Verkeer. Kinderen leren de theorie van de Dode Hoek en ervaren de Dode Hoek door in de rol van een vrachtwagenchauffeur te kruipen. 

 

Hack&Design (VO)

Jongeren beleven het verkeer op een andere manier dan volwassenen. Wij gaan tijdens de Hack & Design sessies de belevingswereld van de jongeren uitwerken. Wij gaan hen laten mee denken over uitdagingen in het verkeer en zoeken samen naar oplossingen. Hierbij krijgen leerlingen (uit het 1e of 2e jaar van 1 klas) de kans om onder begeleiding van professionals innovatieve oplossingen te bedenken door middel van design thinking. Het blijft niet alleen bij denken, er wordt vooral iets gemaakt!  

 

Aanmelden voor 2021? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!