Jonge kinderen begeven zich in de regel nog niet zelfstandig in het verkeer. Maar het verkeer is er altijd, hoe jong een kind ook is. Bij het lesproject JONGleren in het verkeer maken kinderen tussen de 0 en 8 jaar spelenderwijs kennis met het verkeer. Welke kleuren heeft een stoplicht? En wat betekenen die? Hoe zien verschillende voertuigen eruit? Wanneer moet het kind stoppen en wanneer kan het oversteken?

JONGleren in het verkeer is te gebruiken in kinderdagverblijven, op voorscholen, op basisscholen en in de naschoolse opvang. 

Spelen en leren met de Verkeerskist

Bij JONGleren in het verkeer ondersteunt een adviseur bij de introductie van het lesmateriaal. Vervolgens gaat de locatie zelf aan de slag, desgewenst met ondersteuning. Centraal onderdeel van JONGleren in het verkeer is een aantrekkelijke materiaalkist. Hij bevat voorleesboekjes, puzzels, bouwmateriaal, een verkeersagentenpet en -hesje en nog veel meer. De Verkeerskist vormt de basis van vier themaweken vol uiteenlopende activiteiten zoals knutselen, voorlezen, zingen, een rollenspel spelen en met autootjes rijden over een parcours.

Voor groep 3 en 4 is er een aparte kist ontwikkeld die is afgestemd op deze oudere doelgroep. 

Betrokken ouders

JONGleren in het verkeer eindigt met een bijeenkomst voor de ouders. Zij krijgen informatie over de verschillende ontwikkelingsfasen van hun kind(eren). Ook krijgen ze advies over hoe zij hun kind(eren) veilig aan het verkeer kunnen laten deelnemen.

Verkeersplein Amsterdam en de locatie sluiten gezamenlijk het project af met een evaluatie.

Het JONGleren in het Verkeer project houdt rekening met de laatste coronamaatregelen. Het intakegesprek en ondersteuning kan op afstand (digitaal of telefonisch) worden uitgevoerd. De ouderbijeenkomst kan in de vorm van een Webinar worden gegeven. Wanneer u nog vragen heeft kunt u altijd bij een van onze adviseurs terecht.

De prentenboeken van JONGleren

Deze digitale prentenboeken zijn een aanvulling op dit project en leren kinderen over verkeer nu ze thuiszitten.  

 

‚Äč

Titel: JONGleren in het verkeer

Schooltype: Voorschool, Peuterspeelzaal, Kinderdagverblijf, Basisonderwijs (groep 1 t/m 4), Speciaal basisonderwijs (groep 1 t/m 4).

Kosten: De Gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam maken het mogelijk om dit project GRATIS aan te bieden. 

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar Verkeersplein Amsterdam.  

Wilt u JONGleren aanvragen?

Aanmelden 2024-2025
JONGleren in het verkeer