Week van het Verkeer 2020

2020-02-04

De Week van het Verkeer!
Maandag 9 t/m vrijdag 13 maart 2020

Elke dag gaan 65.000 kinderen naar de basisschool in Amsterdam. Op de fiets, achterop,
voorop, met de bus, op de skates. Tussen auto’s, bussen en scooters door. We willen allemaal
dat kinderen veilig op school komen en veilig weer thuis. Maar rond veel scholen is het druk
en onoverzichtelijk. In zo’n drukke stad is verkeerseducatie letterlijk levensbelangrijk!

 

Wat gebeurt er in de Week van het Verkeer?                                                                                              
De Week van het Verkeer is een activiteitenweek én stedelijke campagne die bedoeld is om kinderen, ouders en scholen extra verkeersbewust te maken. De week wordt georganiseerd door Verkeersplein Amsterdam in opdracht van Gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam. Tijdens deze week krijgen scholen een Week van het Verkeer-box die handvatten biedt om in de rest van het jaar bewust en actief met verkeersveiligheid aan de slag te kunnen gaan.

 

In deze week doen scholen met één of meerdere klassen mee met minimaal 1 verkeersactiviteit. Deze zijn kosteloos en worden gefaciliteerd door het projectteam van Verkeersplein Amsterdam. De activiteiten zijn bedoeld voor leerlingen en daarnaast (soms) ook voor de leraren, ouders en andere betrokkenen in de buurt. Ook zijn er tal van ideeën voor acties en projecten om verkeersveiligheid op een leuk manier onder de aandacht te brengen. 

 

Wat levert het op?         

  • Leuke en leerzame workshops en activiteiten
  • Kennis en bewustzijn over verkeersveiligheid bij kinderen
  • Samen kunnen werken rondom het thema verkeerseducatie

 

VERKEERSEDUCATIE ACTIVITEITEN

Tijdens deze week, maar natuurlijk ook op andere momenten, kunnen scholen meedoen aan verkeerseducatie activiteiten die door het team van Verkeersplein Amsterdam op school worden gefaciliteerd (indien beschikbaar).

Check & Pimp je Fiets!

Een fietsbel, reflectoren, een voor- en achterlicht… Wat heb je nodig om op je fiets veilig aan het verkeer deel te nemen? Om leerlingen bewust te maken van hoe belangrijk het is dat hun fiets veilig is, gaan ze samen met begeleiders tijdens Pimp je fiets! aan de slag met fiets-check kaarten. Daarmee check je zowel het materiaal als wel je eigen gedrag. Daarna kunnen de fietsen gepimpt worden met spullen uit de toolkit.

Dode hoekles

De school krijgt bezoek van een echte vrachtwagenchauffeur die zijn vrachtwagen parkeert op het schoolplein. Groepjes leerlingen ontdekken met behulp van praktijkopdrachten wat de dode hoek is en waar ze vanuit de cabine onzichtbaar zijn voor de bestuurder. Door letterlijk op de stoel van de chauffeur te zitten worden ze zich bewust van het gevaar van de dode hoek.

Verkeersslang

Alle kinderen en ouders worden uitgedaagd om een week lang zo vaak mogelijk op een ándere manier dan met de auto naar school te komen, zoals lopend of met de fiets. Het doel is om zoveel mogelijk loop- en fietsstickers te verzamelen, zodat het grote Verkeersslang-spandoek kan worden volgeplakt. Gelukt? Dan krijgen de kinderen aan het eind van de speelweek een diploma!

Verkeersquiz

Wie kent de verkeersregels het beste? Tijdens een quiz kunnen leerlingen tegen hun ouders strijden om de Verkeersplein-Bokaal te winnen. Na afloop krijgen ouders informatie over hoe zij zich als Verkeersambassadeur kunnen inzetten op school. De Verkeersambassadeurs zorgen door middel van activiteiten en contacten op school en in de buurt dat verkeersveiligheid hoog op de agenda staat.

VR-lessen

Beleef het Amsterdamse verkeer in Virtual Reality! Ervaar de volgende verkeerssituaties in VR in de Amsterdamse binnenstad: Afslaan, de Dode Hoek en Telefoongebruik op de fiets. Leerlingen uit groep 6 t/m 8 kunnen met een speciale app en VR-bril proberen veilig door het verkeer te fietsen.                           

Extra ideeën voor verkeerseducatieve activiteiten:

Als school kun je natuurlijk zelf ook leuke verkeersactiviteiten organiseren. Denk aan een Parkeercheck-actie waarbij kinderen een groene kaart kunnen uitdelen aan goed geparkeerde auto’s. Maak je eigen Verkeersfilm, organiseer een Verkeersvrije Straat of een fietswedstrijd, wie heeft de mooist versierde fiets? Hebben jullie al een verkeersambassadeur op school, deze krijgt een tas vol met leuke materialen! Dit alles om ervoor te zorgen dat alle kinderen veilig van huis naar school kunnen komen.


 

De week zit vol! Lijkt het je leuk om volgend schooljaar met jouw school mee te doen aan de Week van het Verkeer?
Stuur een mail naar kamiel.koops@verkeerspleinamsterdam.nl